Η Λευκάδα είναι ένα νησί του Ιονίου και ανήκει στο νησιωτικό συγκρότημα Επτανήσα. Βρίσκεται μεταξύ των νησιών της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς. Είναι πολύ κοντά στις ακτές της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Μόνο μια μικρή λωρίδα θάλασσας χωρίζει το νησί από την Ακαρνανία και μια πλωτή γέφυρα πενήντα μέτρων τα συνδέει.

Η Λευκάδα καλύπτει έκταση 302,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί στο επτάνιο συγκρότημα, με πληθυσμό 23.000 άτομα. Η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμος, Κάστος, Σκορπιός, Σκορπίδι, Μαθούρι, Σπάρτη, Θηλιά, Κύθρος και άλλα μικρότερα γύρω τους, αποτελεί την επαρχία της Λευκάδας με πρωτεύουσα την πόλη της Λευκάδας και χωρίζεται σε 6 δήμους (Λευκάδα , Ελόμενος, Απόλλωνα, Καρυάς, Σφακιώτων και Μεγανήσι) και δύο κομητείες (Κάλαμος και Κάστος).

Το κλίμα των νησιών είναι μεσογειακό, με μακρά ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, τον εύκρατο αλλά βροχερό χειμώνα και το ζεστό αλλά ευχάριστο καλοκαίρι λόγω του δροσερού αερακιού. Το 70% της Λευκάδας καλύπτεται από βουνά. Η ψηλότερη κορυφή όλων είναι τα Σταυρότα (1,182μ.) Με την Ελάτη (1,126 μ.) Μετά τη δεύτερη και η Αγία Λιά (1,014 μ.) Και η Μέγα Όρος (1,012 μ.) Έρχονται τρίτη και τέταρτη. Στη δυτική πλευρά του νησιού που είναι αρκετά απότομη, υπάρχουν πολλές μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Η Λευκάδα διαθέτει στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια με πλούσια φυτεία, ενώ διαθέτει επίσης αξιοσημείωτη χλωρίδα που περιλαμβάνει ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια, ποικιλία από πεύκα, μια ειδική ποικιλία από βελανιδιές, αρωματικά βότανα και σπάνια λουλούδια.

Το νησί έχει πολλές πηγές, όπως οι γνωστές πηγές της Κερασιάς στη Σύβορο, χείμαρροι που γίνονται μάλλον βίαιοι μερικές φορές και σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες όπως αυτός στο Νυδρί, το Δημοσάρη και εντυπωσιακά φαράγγια όπως αυτά στη Μελίσσα των Σφακιώτη και στον Χαραδιάτικο. Οι δύο αλμυρές λίμνες στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ένα πολύ σημαντικό απόθεμα για πολλά είδη πουλιών.

Η ακτογραμμή της Λευκάδας είναι επίσης πολύ πλούσια. Αποτελείται από εντυπωσιακές παραλίες, χερσονήσους, ακρωτήρια – ειδικότερα το ακρωτήριο Λευκάτων – όρμους που δημιουργούν υπέροχα φυσικά λιμάνια, διακρίνοντας αυτά από τα Βλυχό, τα Σύβοτα και τη Ρούθα στα ανατολικά και τη Βασιλική στη νότια πλευρά του νησιού. Πολλοί συνεχόμενοι όρμοι υπάρχουν στο Μεγανήσι δημιουργώντας μικρά αλλά εντυπωσιακά φιόρδ.